Attitude

Je aanleg bepaalt waartoe je in staat bent,

Je motivatie bepaalt wat je doet,

En je houding, je attitude  bepaalt hoe goed je het doet!

 

Waarom spreken wij zo veel over aanleg, eigenschappen, vaardigheden, talenten en motivatie?

En waarom zo weinig over houding, over attitude, over de manier waarop talenten worden gebruikt?

 

Dit zijn vragen die we ons regelmatig stellen. Logisch vanuit het perspectief van Na Vandaag. Gerichtheid op innovatie is namelijk vooral een gerichtheid op het vermogen tot succesvolle invoering. Bij sociale innovatie gaat het dan al gauw over het handelen van mensen, het toepassen van kennis en kunde bij verbeteringen en vernieuwingen. Het gebruiken van wilskracht en doorzettingsvermogen om veranderingen door te voeren. Bij sociale innovatie hechten we belang aan een attitude die moreel verantwoord is en grensverleggend werk doet. Het hebben van een juiste visie is van belang, maar belangrijker is wat deze visie doet bij mensen.

Kortom, Na Vandaag pleit voor een revival van aandacht voor houding en attitude. Naast mensen stimuleren hun talenten te ontwikkelen, is het zaak om ook te spreken over de manier waarop mensen die talenten gebruiken en welke wijze van optreden en handelen ze tonen. Het succes van teams wordt bepaald door gedragslijnen die teamleden aanhouden. Natuurlijk gedrag vertonen is één aspect, maar je attitude aanpassen om de effectiviteit van het gehele team te vergroten is twee. Op tijd komen, goed voorbereid zijn, aandachtig luisteren, het juiste moment afwachten om noodzakelijke en constructieve zaken te benoemen. Attitude bepaalt hoe goed je het doet en dat is communiceren en handelen met alles wie je bent.

 

Besteed het bedrijfsleven te weinig aandacht aan attitude?

Er is zeker veel aandacht vanuit leiding en HR ook voor ontwikkeling van persoonlijke en teamvaardigheden. In de praktijk komt houding echter bij leiders en teams vaak pas aan de orde als de ondergrens van gedrag bereikt wordt of dreigt bereikt te worden. We zien hier veel voorbeelden van. Als een medewerker zich verslaapt, krijgt hij bestraffende woorden nog voordat hij kan vertellen waarom of welke mooie zaken hij verricht heeft gedurende het verslapen. We zeggen dat fouten maken mag, dat je van fouten leert maar onze gehele attitude en cultuur is niet gericht op het belonen ervan. Niet vaak wordt een ergonoom, dansleraar, psycholoog, socioloog uitgenodigd tijdens teamvergaderingen om houdingen te verbeteren. En met het thuiswerken wordt het aanspreken op attitude, houding dimensies moeilijker. Intrinsiek, spontaan reflecteren op attitude zou de beste investering zijn die thuiswerkers kunnen doen, maar in de praktijk wordt het niet vaak gedaan.

In het bedrijfsleven is nog veel winst te behalen als er meer aandacht geschonken wordt aan houding en attitude. Ingesleten denkpatronen zullen dan weggenomen moeten worden. Vooroordelen aangepakt. Nieuwe inzichten qua waarderen van de juiste attitudes en natuurlijke houdingen zullen gedragen moeten worden. Mensen die heel goed kunnen toe horen zijn zeldzaam, stille krachten die men op het juiste moment het woord moet geven. Met openheid, zonder wens en zonder oordeel luisteren is een echte gave. Teamleden die tijdens het proces de moed hebben om op constructieve wijze houdingen te corrigeren dragen enorm bij tot toekomstige effectiviteit. Zoals trainingen van professionele sportteams gebruikt worden om vaardigheden, gedragingen en samenspel te perfectioneren. Winnen en het scoren van doelpunten doet er niet toe, de juiste professionele attitude wel. Na Vandaag zou graag feedback willen krijgen op dit thema. Voorbeelden uit jullie praktijk zijn van harte welkom.

Misschien is dit een startmoment voor een werkelijke revival van attitude verbeteren. Met de juiste houding kan dit één van de meest effectieve investeringen van 2021 worden.

 

“ Some people’s eyes have an engaging, infectious “ sparkle ”. Some don’t.

Hire ( only ??? ) those who “have it”.     ( Tom J. Peters )

Nieuws Na Vandaag