Het sociale gezicht van de natuur

artikel-ron-foto-2

Naar aanleiding van de ontvangst van statushouders op het stadslandbouwproject NoordOogst een artikel in Amsterdamse Krant Zuid van December. Hieronder de volledige tekst van het artikel. Ook te vinden via de link: https://www.amsterdam.nl/actueel/volg-gemeente/krant-amsterdam/krant-amsterdam-4/

 

Op een voormalig sportpark in Noord biedt NoordOogst ruimte aan stadslandbouw. En allerlei andere initiatieven met, – diep ademhalen – ecologische, econo- mische, sociaalmaatschappelijke, educatieve en recreatieve meerwaarde. Binnenkort nemen twaalf statushouders tijdelijk hun in- trek op het terrein. Projectcoördinator Ron van Echteld: “Wees zuinig op onze aarde, ga bewust om met de natuur omwille van jezelf, je kinderen en kleinkinderen. Daar hoort ook bij dat je ruimte maakt voor elkaar. De opvang van statushouders past daar prima in.”

“Landbouw is verantwoordelijk voor 30 procent van de CO2 uitstoot. We moeten consuminderen”, zegt Ron van Echteld. Hij wijst op een flink stuk gras ter grootte van een voetbalveld. “Hier mogen we 20 varkens houden. Dan voldoen we aan het mestquotum en hoeven we geen mest uit te rijden. Vergelijk dat eens met de varkensstallen van de bio- industrie.” Na een succesvolle carrière in de zorg bedacht Ron met een groep ondernemers een plan voor het voormalige Sportpark de Melkweg waarvoor stadsdeel Noord een goede bestemming zocht.

Bonte mix

NoordOogst is een bonte mix van klein- schalige sociale en ecologische ondernemingen en activiteiten. Ron: “Het kinderdagverblijf hier heeft een wachtlijst van meer dan honderd kinderen. Het bedrijf Metabolic wil experimenteren met Aquaponics en Hydroponics. In hetzelfde kringloopsysteem worden te- gelijkertijd vissen en groenten gekweekt. Er is een wijngaard van de stichting No Chateau, een voedselbos waarvan alles wat groeit eetbaar is, een bierbrouwer, restaurant Stroop, een duurzame ban- ketbakker en stichting Beelease, dat op innovatieve manier de bijenstand op peil wil houden. NoordOogst schakelde een evenementenbureau in om te zorgen dat de loop er goed in blijft.

Helofytenfilter

Door vroegere waterverbindingen in het gebied is het grondwater onder NoordOogst brak. “Bij een rondleiding kwam Waternet erachter dat hier een natuurlijk helofytenfilter is ontstaan. Dat is een verzameling planten die het brakke water in zoet water omzet. We willen het helofytenfilter gaan uitbreiden, zodat we hier straks onze eigen waterzuivering hebben en geen drinkwater hoeven te gebruiken voor de bewatering. En dan kan het ook als speelwater dienen voor de kinderen in de speeltuin.”

Tijdelijk

Het mag allemaal idealistisch klinken, maar Ron houdt goed in de gaten dat alles rendabel blijft. “We hebben de deelnemers geselecteerd op basis van een haalbaar businessmodel. Binnen 10 jaar moeten de investeringen zijn terugverdiend, want dan houdt het project op.”

Statushouders

Het geplande hostel liep door allerlei rompslomp vertraging op, waardoor het gebouw tot april 2017 beschikbaar is. “We zijn in overleg gegaan met de gemeente en zij hebben in overleg met het COA twaalf mensen geselecteerd die hier een half jaar kunnen wonen. Syriërs, Irakezen en Eritreeërs. Op voorwaarde dat ze zich betrokken voelen bij het project en ook vrijwilligerswerk wil- len doen. Onze vrijwilligerscoördinator Johan Wielinga heeft zijn netwerk ingeschakeld voor de inrichting van de verblijven. Hij gaat de statushouders begeleiden. De stichting heeft gezorgd voor nieuwe apparatuur als koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. “Ook de gemeente begeleidt de statushouders intensief. Onder andere een profieltoets moet ervoor zorgen dat de statushouders zo snel mogelijk aan werk of een opleiding beginnen. In april 2017, als de statushouders hun eigen woning hebben gekregen (ze mogen de inrichting meenemen), start een ecohostel in het gebouw: Amsterdam Farm Lodge.

Nieuws Na Vandaag