Samenwerken en samen gaan biedt kansen!

In de praktijk van Na Vandaag hebben we regelmatig te maken met fusie aspecten bij onze klanten. Een fusie is een specifieke vorm van samenwerken, die uiteindelijk leidt of moet leiden tot één bedrijf met een eigen identiteit.

Het fuseren is een veranderingsproces dat de mensen diep raakt. De intenties van leiders en bestuurders zijn in de meeste gevallen positief: fusies zijn altijd goed bedoeld. Toch brengen ze veel spanning mee voor mensen. Spanning die mooie kansen biedt en niet slechts bedreigingen.

Fuseren kun je leren

Fuseren betekent letterlijk samensmelten, samenvallen, samengaan. De bedrijfskundige definitie van fusie is de samensmelting van ondernemingen (organisaties) waarbij deze hun volledige economische en juridische zelfstandigheid verliezen. Bedrijven verliezen hun identiteit en als partners bepalen ze samen wat de doeleinden van de nieuwe samenwerking zijn. Bij voorkeur middels dialoog besluiten zij welke wijze van uitvoering het beste toegepast kan worden. Organisaties versmelten dan tot één gefuseerd bedrijf. In de media wordt zo’n bedrijf vaak nog lang fusiebedrijf genoemd. Om dit te voorkomen is het slim om de nieuwe identiteit een volledig nieuwe naam te geven. Zie bijvoorbeeld www.mijzo.nl over het fusietraject van 3 zorginstellingen die per 1 januari 2021 gaan fuseren.  

Fusies zijn overal

Wie heeft er geen ervaring met fusies? Zelf of in zijn of haar nabijheid? Fusies zijn een maatschappelijke trend. Iedereen weet haast zonder moeite wel één of meerdere voorbeelden te noemen. Velen van ons hebben beeld, geluid en gevoelens bij fusieprocessen. 

Interessant uit sociaal innovatief perspectief

Waarom is een fusie vanuit sociaal innovatief perspectief interessant? Simpelweg omdat het mensenwerk is. Men spreekt over middelen, faciliteiten, financiële zaken, wetgeving, procedures, harmoniseren, productie, distributiekanalen, opgeven van merknamen, het delen van know-how, zeggenschap en nog veel meer zaken. Maar waar het daadwerkelijk overgaat is, over mensen. 

Medewerkers en nieuwe leiders moeten erin gaan geloven

Mensen die ‘moeten’ gaan geloven dat dit ene nieuwe bedrijf beter geschikt is om de toekomst vorm te geven. Nieuwe leiders die zich ‘moeten’ ontpoppen als handelaren in hoop voor alle medewerkers. Mensen die in het primaire proces werkwijzen met elkaar ‘moeten’ afstemmen. Mensen die de moed ‘moeten’ opbrengen om een andere zienswijze en werkmethoden te adopteren. En daarmee oude gewoontes loslaten soms puur en alleen om lieve vredes te bewaren. 

De essentie van fusies

Een essentie van fusies en tevens het antwoord op de vraag waarom ze vanuit sociaal perspectief interessant zijn, is dat het ontwikkelen van een nieuwe identiteit de kans biedt om een nieuw bedrijf op te richten als een soort van start-up. Fusies zijn eigenlijk een “doorstart-up”. Het scheppen van een nieuwe identiteit bevat vanuit zichzelf kracht. De goede bedoelingen en intenties hebben een enorm potentieel om op positieve wijze een nieuwe organisatie vorm te geven. Een organisatie waarin alle aspecten van bedrijfsvoering een rol spelen, gericht op het voortbestaan van het nieuwe geheel. Systemen, structuren en cultuur van het gefuseerde bedrijf zijn bedoeld om de toekomst mooier, beter en effectiever te maken. 

Fuseren, spanning ja of nee?

Voor mensen brengt fuseren spanning mee, dat is zeker! Dat deze spanning met de juiste bedrijfskundige (lees: sociaal innovatieve) taal kansen biedt is ook zeker. Goede, juiste verhalen tijdens het samensmelting proces kunnen mensen inzicht geven in kansrijke mogelijkheden. Beslissingen van leiders voor en na het formele fusie moment voeden de nieuwe bedrijfstaal. Consistentie is hierbij van even groot belang als helderheid en eerlijkheid. Medewerkers en leiders worden samen uitgedaagd om een psychologisch veilig werkklimaat te creëren, waarin daadwerkelijk verteld wordt wat er speelt, wat er fout gaat en wat er verbeterd kan worden (“The fearless organization” Amy C. Edmondson). 

Het is bovenstaand spanningsveld dat een interessant werkterrein biedt voor de sociaal innovatieve benadering. Fuseren biedt met een juiste aanpak een stroom van mogelijkheden en kansen om de weg te bereiden naar het uitvinden van een nieuwe, positieve organisatie. Het gelijkwaardig samengaan van organisaties met als doel één nieuwe identiteit en één topleiding gaat werken als de mensen vanuit hun uitvoering vanaf het begin hun krachten samenbundelen in het succesvol implementeren. Planmatig implementeren met daadkracht en kordate, heldere besluitvorming geeft vertrouwen in een goede afloop. En een groot lerend en adaptief vermogen geeft zekerheid over de continuïteit van de nieuwe “club”. Fusies gaan over het aanvullen van kennis en inzichten, over gelijkwaardigheid, over het leren van elkaar. Het integreren van bedrijven tot één bedrijf is een boeiend ontwikkelproces waarin mensen persoonlijk kunnen groeien. Een proces dat niet vanzelf gaat en de juiste leiders, formeel en informeel, vereist. Het biedt de mogelijkheid om veel positieve energie te leveren aan de mensen. Na Vandaag belicht deze energie gevende kant en zoekt deze positieve spanning graag op.

Gaat jouw bedrijf binnenkort fuseren? Of ken je een bedrijf binnen je netwerk die dat gaat doen? Geef ons een belletje, dan kunnen we kijken wat Na Vandaag voor jou kan betekenen.

Nieuws Na Vandaag