Niks meer dan een ander… maar ook niks minder

Even  geleden schreef collega John Schellekens over houding en attitude in het werk. Vandaag vertel ik, Ellen Knippenborg, meer over hoe ik er in sta. Dat wordt vooral een persoonlijk verhaal heb ik gemerkt.

 

Ik hou van mensen, ik vind ze over het algemeen leuk, ik ben nieuwsgierig naar wat ze beweegt en waar ze energie van krijgen. Wat vinden ze leuk of belangrijk om te doen, waar lopen ze warm voor en wat zijn overeenkomsten binnen groepen mensen waar ze elkaar op kunnen vinden. Als ik met mensen kan werken, dan word ik daar blij van. Dat heb je of dat heb je niet en ik ben iemand die dat heeft. In mijn werk in de wijk is dat een van mijn belangrijkste eigenschappen.

 

Er zijn een aantal basisprincipes die daarin erg belangrijk zijn:

  1. Gelijkwaardigheid met en respect voor degene waarmee je in gesprek bent
  2. Ruimte bieden om mensen te laten zijn wie ze zijn
  3. Uitkomsten loslaten en organisch tot een oplossing komen
  4. En, ik noem het nog maar eens een keer: De grootsheid van het kleine

 

  1. Gelijkwaardigheid met en respect voor degene waarmee je in gesprek bent

Als ik in gesprek ga met mensen in de wijk, dan gebeurt dat op basis van gelijkwaardigheid. Ik ben niks meer dan een ander (ook niks minder overigens) en ik vind dat een gezonde houding.

 

Ik geloof in de kracht van een gemeenschap en om samen ergens de schouders onder te zetten. Als je samen aan iets werkt dan kan dat volgens mij alleen, als je gelijk bent aan elkaar en respect hebt voor elkaars verschillen. Verschillen mogen er zijn, maar als je alleen bezig bent met verschillen kom je er nooit achter welke mogelijkheden er zijn om te verbinden. Dus zoek ik graag naar overeenkomsten en probeer daar mensen op samen te brengen of “aan elkaar te knopen”.

 

  1. Ruimte bieden om mensen te laten zijn wie ze zijn

Mensen zijn verschillend, hebben verschillende behoeften, zitten in verschillende levensfasen, zijn met verschillende dingen bezig en hebben allemaal hun eigen aardigheden. Dat is maar goed ook, want dat houdt de samenleving scherp en dynamisch vind ik. Verschillen mogen er zijn. Waarom zou iemand moeten veranderen omdat dat jou wat beter uitkomt? Je kunt mensen niet in een keurslijf dwingen, dan ondermijn je iedere eigenheid van de ander. Je kunt wel proberen om begrip te tonen voor elkaar en samen te kijken naar wat wel lukt of kan. Daarvoor heb je ruimte nodig, ruimte om te mogen zijn wie je bent. Ooit was er een reclame die vertelde: “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”. Hoe mooi en hoe waar is dat?!

 

  1. Uitkomsten loslaten en organisch tot een oplossing komen

Met een goede dialoog heb je goud in handen. Als je mensen bij elkaar kunt brengen en je eigen oplossing los kunt laten, creëer je ruimte om tot iets heel anders te komen. Dat andere is misschien wel veel beter dan datgene wat jij in eerste instantie had bedacht. Ook hier heb je ruimte nodig om dit te laten ontstaan en een creatief proces te laten stromen bij de groep en jezelf. En je hebt moed nodig. Moed om je eigen kwetsbaarheid te laten zien en aan de ander te laten weten dat jij ook niet op alles een antwoord hebt. Een gezamenlijk antwoord is over het algemeen beter dan jouw antwoord alleen.

 

  1. De grootsheid van het kleine

Ik hou van kleine dingen en kleine stapjes. Kleine successen kunnen het begin zijn van iets groots. Bij de Masterclass Transitiemanagement heb ik geleerd dat je door kleine stapjes te zetten het effect van een vliegwiel kunt bereiken. Eerst denk je dat er niets gebeurt, totdat blijkt dat het vanzelf steeds groter wordt. Het effect van steeds meer kleine stapjes die bij elkaar komen, vind ik  één van de mooiste dingen om te zien. Ik ben niet zo’n geduldig mens, maar vaak is geduld een schone zaak, zeker als het effect de start van het vliegwiel is.

 

Passie, gedrevenheid en enthousiasme is iets dat ik ook echt wil noemen. Het zegt meer over intrinsieke motivatie dan over houding of attitude, maar het helpt in gesprekken met bewoners en het zoeken naar oplossingen voor kwesties die spelen.

 

Ben je nieuwsgierig geworden hoe ik voor gemeenten of woningcorporaties werk aan sociale leefbaarheid in buurten? Of wil je meer weten over wat we vanuit Na Vandaag voor je kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op.

Nieuws Na Vandaag